Twee zussen met een kinderwagen op dievenpad

Dit is de truc: je koopt een jas, bewaart het bonnetje, gaat de volgende dag terug naar de winkel, trekt een soortgelijke jas uit het rek en vraagt geld terug bij de klantenservice. De jas die je gister kocht, heb je dan voor nop.

De zussen Hanae (25) en Imane (28) demonstreerden dit kunstje bij de Primark in Zaandam. Een beveiliger zag het gebeuren. Hij hield ze al een poosje in de gaten. En toen werd hij getuige van die truc: de één gooide een roze jas over een buggy, de ander pakte die op en liep ermee naar de klantenservice. Daar werd het aankoopbedrag ‘geretourneerd’. Heterdaad oplichting, vond de beveiliger, en hij belde de politie.

Eenmaal buiten werd het tweetal aangehouden en binnenstebuiten gekeerd. In de buggy geen baby, maar wel: twee rode schoentjes en een mutsje voor het zes maanden oude dochtertje thuis. “Vergeten te betalen,” verklaarde Hanae over die spullen.

In een tas vond de politie een label met het logo van Babyland, behorend bij de kinderwagen ter waarde van 250 euro. De agent belde Babyland. Missen jullie een buggy, vroeg hij. Ja, zei de winkel. “Maar daar was ik niet bij,” zou Imane later verklaren. Zij wist niet dat haar zus van alles achteroverdrukte. De rest van de dag werd het tweetal in verzekering gesteld. Hanae trok dat niet. Zij wilde terug naar haar baby, die overigens in goede handen bij familie was.

De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag een Marokkaanse tolk voor Imane en Hanae geregeld. Hanae heeft dat niet nodig, maar Imane wel, zo bleek al op het bureau: zij woont in Frankrijk en logeerde voor een paar dagen bij haar zus. Maar waar zijn ze nu? De tolk gaat maar weer naar huis. De strafzitting begint zonder verdachten.

De advocaat is er wel. En ook de rechter, de officier van justitie en de griffier. De zussen worden verdacht van diefstal in vereniging en oplichting. Camerabeelden zijn toegevoegd aan het bewijs. En – na wat gedraai – ook een bekennende verklaring van Hanae. Imane hield op het bureau vol van niks te weten. Van haar is ook geen strafblad bekend. Van Hanae wel: diefstallen in 2010 en 2015. Ook staat er nog iets open uit 2017.

“Hier was sprake van een nauwe, bewuste samenwerking,” zegt de officier van justitie. “De zus uit Frankrijk had hier wel degelijk een rol in. Zij gaf de jas aan. Dit was een gewiekst samenwerkingsverband. Er spreekt een bepaalde geraffineerdheid uit. Zo’n vrouw komt voor een paar dagen naar Nederland en gaat dan meteen shoppen zonder te betalen.” Haar eis: 50 uur taakstraf voor Hanae en een geldboete van 600 euro voor Imane. Ook een dag celstraf, voor beide vrouwen, met aftrek van de dag voorarrest. Opdat het wel als straf wordt gedocumenteerd.

De advocaat vindt het wegnemen van de buggy onvoldoende bewezen. Mocht het toch tot een straf komen, dan graag de eis matigen vanwege “de enorme stresssituatie” op het bureau. “Ze kon daar niet kolven.” Een taakstraf wordt lastig, argumenteert de advocaat, omdat Hanae moeder is. En die boete voor Imane is te hoog, want “haar financiële situatie is heel slecht.” Van oplichting in vereniging is echt geen sprake, benadrukt de advocaat: toen zij de jas aan Hanae gaf, wist zij niet dat haar zus ermee naar de klantenservice zou gaan om met een oude bon geld terug te vragen.

De rechter laat de zitting even voor wat die is. Ze leest in het dossier. Er valt een weldadige stilte. Ook de griffier is opgehouden met tikken. Er verstrijkt een minuut. Dan veert ze op. Tijd voor het vonnis. “Haar verhaal geloof ik niet,” zegt ze over de zus die zich van de domme hield. “Dit is oplichting in vereniging. Een vooropgezet plan.” Ze acht de hele tenlastelegging bewezen. Ze veroordeelt de zussen ieder tot een boete van 200 euro, één dag celstraf en een week voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. “Ik wil dat ze hiermee ophouden.”