Een kettingzaag door mijn voordeur. Was dat nou nodig?

“Wie mijn kind afpakt, maak ik lachend dood,” schreef Stefan N. op 19 augustus naar zijn ex, via Facebook Messenger. Een foto waarop hij met een pistool poseert, voegde hij bij. “Gepoetst en geladen!” Donderdag hoorde de 28-jarige man uit Wormerveer zijn vonnis aan: 60 uur taakstraf.

De ex deelde de chat met de politie, maar knipte volgens N. haar eigen woorden eraf. “Eerst lokt ze me uit de tent, dan hap ik en zegt ze: kijk eens!” Tijdens zijn verhoor verklaarde Stefan dat hij wilde dat zijn ex “het idee kreeg dat ik haar zou afmaken”. U bekende ruiterlijk, concludeert de rechter.

“Ik snap dat ik gestraft moet worden”, zegt Stefan N. nu. “Ik schaam me kapot dat ik hier weer naar binnen moest lopen.” Het is inderdaad niet de eerste keer. “Bekend gezicht,” zo begroette de rijk getatoeëerde man, gestoken in trainingspak, de rechter bij binnenkomst. N. loopt in zijn proeftijd vanwege meerdere vernielingen. Er hangt vier weken voorwaardelijke celstraf boven zijn hoofd.

Over zijn arrestatie: “Ik zat nietsvermoedend in mijn onderbroek op de bank, toen er opeens een kettingzaag door mijn voordeur kwam. Dat was toch niet nodig?” Het arrestatieteam dat zijn caravan binnendrong vond geen vuurwapen. Dat “alarmpistool” op de foto was volgens N. van een vriend.

“Niet nodig?” werpt de officier tegen, wijzend op familiedrama’s waarin boze ex’en de daad bij het woord voegden. Rechter: “Uw ex zei: ik acht hem ertoe in staat.” Maar uit het dossier leren ze ook dat Stefan N. stappen maakt op leef-, woon- en werkgebied. Sinds januari drinkt hij niet meer en met zijn ex is het uitgesproken. De rechter zet de voorwaardelijke celstraf daarom om in 60 uur werken. Of hij nog in hoger beroep wil? “Ik denk dat ik in mijn handen mag knijpen. Ik accepteer mijn straf.”