Eén keer door rood en meteen alles kwijt

Het was al twee uur geleden dat hij een jointje had gerookt. Geen haar op Raymonds hoofd die eraan dacht dat hij zo niet de auto in kon stappen. En toen reed hij, in een onbewaakt ogenblik, door rood. Hij werd aan de kant gezet en raakte niet alleen zijn rijbewijs kwijt, maar ook zijn baan als beveiliger.

De 21-jarige inwoner van Zwaag werkt nu als orderpikker in een distributiecentrum. De korpschef trok zijn beveiligingspas in toen hij een melding kreeg over het incident. Een soort vergunning voor particuliere beveiligers die de politie controleert en handhaaft. Wordt Raymond deze maandag veroordeeld door de strafrechter hier in Alkmaar, dan moet hij ook nog vrezen voor zijn Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Een snelle terugkeer als beveiliger wordt dan lastig.

Lijdzaam neemt hij plaats in zaal 4 van het gerechtsgebouw in Alkmaar. Hangende schouders, hoofd omlaag. “Het is een leermoment geweest,” zegt hij tegen de rechter, die hem voorhoudt dat de speekseltest 9,6 microgram aangaf. Drie keer meer dan mag. “Ik maakte een verkeerde inschatting.”

THC, de werkzame stof in cannabis, blijft lang meetbaar, vertelt de rechter. “Bij alcohol zeggen ze dat één glas in één uur wordt afgebouwd. Bij drugs is dat anders.” Ook is er een “amfetamine-indicatie,” wat erop wijst dat hij in de weken ervoor een of meerdere keren harddrugs, zoals speed, heeft gebruikt. De meting sloeg zo laag uit dat het verder niet ter sprake komt. Hij zit hier voor die joint.

“Cannabis doet iets met uw reactievermogen,” steekt de officier van wal. “Daarover zijn campagnes op tv geweest. Om de drie dagen komt de politie bij de nabestaanden van een verkeersdode aan de deur. 120 per jaar. Daar willen we vanaf. U heeft nog maar kort uw rijbewijs. Ja, u heeft uw les geleerd, zo komt u wel op mij over. En uw strafblad is verder blanco. Ik houd er verder rekening mee dat u al een tijd niet meer heeft mogen rijden, omdat het CBR uw rijbewijs heeft ingenomen. Ik zal daarom van de richtlijn afwijken.” De eis: een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. En een geldboete van duizend euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk.

“Ik heb er enorm spijt van,” zegt de verdachte, met gebroken stem. “Ik wil mijn leven weer oppakken en gebruik dat spul niet meer.” Cliënt is niet alleen zijn rijbewijs kwijt, vult de advocaat aan. “Maar ook de mogelijkheid om weer beveiliger te worden. We moeten ons met z’n allen afvragen of we iemand van deze leeftijd zó willen straffen dat hij niet meer als beveiliger aan de slag kan.”

“Dit moet een waarschuwing voor uw zijn,” besluit de rechter. “Het heeft al grote gevolgen gehad voor uw persoonlijke leven. Ik hou er rekening mee dat dit voor de eerste keer is. Maar ik ontkom er niet aan u een straf op te leggen.” Het vonnis: 850 euro, waarvan 350 euro voorwaardelijk. “Dus 500 euro nu aftikken.” En een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden, met een proeftijd van 2 jaar. “Zorg dat het niet nog een keer gebeurt, want dan komt alles uw kant op.”